Pages

Tuesday, 31 May 2011

3726 comments

scene yang lawak giler babi




entri kali ni takde ape yang special tau. sebab empunya blog ni dah bohsan tahap gaban menunggu dan menunggu sampai nak mati...ye la aku ni baru 18 tahun. lagi pon patotnye mase2 camni kite belajar....mengejar cite2 tapi aku still akt umah buat dunno aje.


so, untuk mengelakkan blog aku ni daripada dibiarkan begitu sahaja dan diperanak tirikan aku akan menulis lah jugak serba sedikit an?? kalo tak post entri ni baik taya nak ade blog an??

pernah tak korang2 sume tengok drama You're Beautiful. drama korea lah ape lagi. title entry aku pon dah konpem2 jelas an?? ye...drama ni mempunyai komen terbanyak di koreandrama.org. so, for sure lah drama ni bes gle...aku tanak cter panjang lebor. korang pandai2 ah tengok ....okeh!!












Saturday, 28 May 2011

the 10th idol

maybe da agak lambat nak cter an?? tapi the season 10 of american idol won by Scotty McCeery!! 


haha...bukan ape sangat pon die menang!! bagi aku la.fans Scotty taya marah ek?? both of them,Scotty and Lauren don't deserve the spot at finale. ye la both of them bukan hebat mane pon...da la baru 16, 17 old years...tak abeh belajar lagi.mungkin american did look them great. tapi dekat mata aku biase2 aje. both of them country singers.american minat kot country singer ni?? ye a kat malaysia mane ade an?? so maybe aku yang tak tau menilai kowt?? mmhhh...entah la??






kalo dulu carrie underwood won the 4th idol uh aku boleh time a gak. ni die?? haha...tak patot..dorang bese2 je ah...maksud aku finalist lah. scotty ngan lauren..


bagi aku ade yang more deserve to enter the finale. macam dorang2 nih..haha. 

  

performances dorang2 ni lagi impressing than scotty and lauren. sampaikan bler dorang ni kuar ramai yang terkejut. macam casey. twice eliminated. kalau pia plak ramai terkejut bcoz performance die quiet impressive tpi terkuar awal. at the 4th place, james pon not frustrating at all. yelah ramai idol macam Chris Daughtry yg got 4th place ni...memang power!! 


ape2 pon..persembahan untuk result show were the best!! beyonce, lady gaga sume ade...haha...


 


Thursday, 26 May 2011

respect!!

assalamualaikum.entri kali ni is nothing much. aku just nak citer pasal how am i so impressed of KOREAN.bukan nak naik kan name negara orang atau berbangga sangat ngan negara orang len tapi ni sekadar ape yang aku rase. 





bukan lah nak kepoh atau nak heboh2 kan mane pon...tapi dorang mempunyai 'custom' yang sangat bagus. kirenye budaya deme ni baek. TERBAEK WOKK!! haha...


yes, negara kite malaysia also have their unique customs.i can't deny that. tapi ble da minat ngan cite2 KOREA nih, banyak benda yang aku blajar. bukan bahasa dorang tuh...tapi mungkin budi bahasa. tak lah aku cakap yang kite as malaysian ni tak berbudi bahasa...korang tak yah nak salah anggap pulak. this just what i'm feeling.





ade banyak sebab yang aku nak list kan why i am so impressed with them. mungkin satunye sebab aku rase their way to pay respects to others and elder memang mengagumkan. tengok jelah gambar2 ni..sanggup melutut..kalo korang sanggup?? haha..maybe budaya kita orang malaysia lain. tapi ble difikirkan balik ade ke patot korang just nak tunjuk hormat korang dengan melutut?? tak patut tak patut..




ape2 hal pon aku tak patot nak mempersoalkan pasal cara dorang an?? lain bangsa lain caranye...haha. tapi an yang lebih mengagumkan lagi..they not just 'bow' to their elder maksud aku dorang punye sodare lah...sebb dorang juge 'bow' tunduk to show their respect to others...orang yang tak dikenali. kalo kie ade ke kite buat??


as malaysian, kite just bagi salam dan berjabat tangan o peluk2 lah bagi yang perempuan. ape2 hal pon kite pon ade care kite sendiri. dengan cara tu pon boleh dikire kite RESPECT orang yang lebih tua macam mak, ayah kite, uncle, auntie, atok, nenek dan jugak orang2 len..


Tuesday, 24 May 2011

astaghfirullah

sungguh aku tak sangke ade orang yang sanggup buat bende terKUTUK camni?? mengutuk rasulullah tanpe rase bersalah. aku taktau la makcik ni belaja ke idak pasal agama ISLAM yang benar lagi shahih ni. sanggup die mengutuk Nabi Muhammad s.a.w. bukan je kutuk Rasulullah tapi Tuhan kite sendiri?? bertaubatlah wahai makcik oi. bertaubatlah sebelom mase ko tibe. 


astaghfirullah hal azim.sanggup makcik ni post gamba macm ni kat blog dye tuh. Kaabah yang suci die sanggup mempermainkan. letak gambar si laknat GAGA di atas kaabah yang kita semua jadikan kiblat. mane pergi akidahmu wahai makcik??


ade lagi. makcik ni sanggup letak gambar ni plak.kali ni die mempersendakan kitab suci umat Islam.kitab yang kite jadikan panduan hidup di dunia dan akhirat...


maksudnye: babi muhammad rogol budak kecil!! memang kaki dosa! rejam babi muhammad sampai mampos!

banyak lagi senanye makcik ni post. tapi aku dah tak sanggup nak letak kat entri kali ini. korang jangan salah sangke tau. aku hanya nak berkongsi. takde niat aku nak menyokong sume hasil kerje terkutuk die tuh...kat bawah ni ade lagi berkenaan makcik tuh. kali ni die memalukan diri sendiri.aku pon tak paham ape masalah die nih. 

sanggup lagi dye nak ngaku yang die beragama Islam. walhal banyak mengutuk agama sendiri. bertaubatlah wahai makcik...


 
aku sebenanye tak sanggup nak cter lagi pasal makcik ni.korang la nak pergi website die.bukan ape, kalo korang jadi aku an..korang pon tak akan nak sanggup post lebih2 atau nak type entri korang lebih2 pasal sume yang makcik terkutuk ni buat.aku rase nak nanges je ape yang die buat.kenape lah die sanggop buat bende camni?? ALLAH tu MAHA BESAR sekelip mata je sume yang die buat tuh akan mendapat azb yang pedih. memang tak terkata lah. mungkin kat dunia ni die tak merasa ape yang die buat. maksud aku balasan kat dunia ni Allah swt tak tunjuk kat die tapi siape yang tahu kecuali ALLAH mungkin kat akhirat nanti....??


p/s: share lah entri aku nih. mungkin korang boleh muhasabahkn diri korang dan orang len.  dan seseungguhnye entri ni bukan niat aku nak menyebarkan mengenai kekejian agama Islam yang amat terpuji ataupon mengenai makcik ni yang sanggup menghina nabi Muhammad dan Allah swt tapi sebagai maklumat korang sume. dekat dunie ni ade lagi manusie yang sanggup mengaku diri dorang tuh beragama Islam tapi tak menunjukkan sebagai Umat Islam yang sebenar. 

Pengajarannye
  • dengan agama Allah yang benar
  • Muhammad itu adalah pesuruh Allah
  • Allah adalah Tuhan yang Satu
  • muhasabah diri kite
  • banyak bace AlQuran


untuk maklumat lanjut klik bawah ni.....
 makcik yang bertopengkan syaitan!!!



Saturday, 21 May 2011

majlis tahlil


hari sabtu harini rumah aku ade bwat majlis baca tahlil sempena ktorang sekeluarga nak gerak pergi umrah 10 JUN nanti. ini pon sempena ngan majlis doa selamat la kirenye. majlis kesyukuran pon boleh jugak dikre. yela abang 'angah' aku baru abes study kat u dan aku pulak baru abes blajar dalam sekolah menengah..hehe....tapi blom abes lagi belaja la..U ade lagi...


ramai jugak yang datang. family, jiran, member2..majlis ini diadakn jam 12 tgahari senanye...mule ngan bacaan tahlil dan doa selamat.pastu baru makan...


ni salad buah yg memang usually ktorang sediakan kalo ade even yg ktorang bwat..abang cik aku yang buat...
yang bersambal ni pulak adelah tauhu sumbat. tapi yg ni odder jeh kat orang. ni memang sedap aku cakp kat korang. memang kire ktorang pon memang selalu oder bende ni sebagai juadah ringan..hehe

ni pulak kuih. senanye ni kuih apom. menarik an?? korang mesti pikir ni amende an?? memang kuih pon saiz nye comel jeh. budak2 minat lah...haha


ni pulak kire cam goodies ah. cam orang kahwin salu kasi tuh. yang ni aku yang pack sendiri semalam. haha.gule2 ni untuk budak2 jeh. orang dewasa dapat len lah..


*makann yg disajikan takdapt nak di upload lah. malas...hehe..ni jela yg aku dapat kasi tunjuk.majlis makan2 habis pukol 3 lebih camtu lah. ye la orang datang pon bukannye dalam satu mase camtuh. dorang datang siket2...


p/s: sorry pade member2 yang aku tak ajak..haha.aku tau korang banyak hal punye!!



bertaubatlah

*Masha-ALLAH, mari kita share. 

Nama saya Salleh Bin Omar, nama Kristian Joseph.

Saya dilahirkan di Kedah pada 5/5/1940, bapa saya seorang India Muslim dan mak saya orang Banting, Selangor. Bapa saya telah pulang ke India dan emak saya berada di Kedah,Pondok Kg Pisang. Pada 1970 saya telah pergi ke Johor Bahru untuk mencari kerja bersama-sama kawan-kawantetapi gagal. Saya terpaksa tidur di stesen keretapi. Saya telah bertemu dengan seorang paderi bernama Father Chong. Kami diberi layanan istimewa,tempat tinggal, makan dan minum dan tinggal selama 2 tahun. Kami diajar sembahyang dalam bahasa Inggeris. Pada satu hari iaitu dalam tahun 1974, saya telah bertemu dengan seorang paderi besar di Malaysia, dari KualaLumpur bernama Kamaruddin Hj Ahmad. Beliau telah membawa saya tinggal diseksyen 14, Jalan Gasing, Petaling Jaya. Kami belajar selok belok agama Kristian di Gereja Jalan Gasing dan dibina khas! untuk orang Melayu beragama Islam (ada hingga sekarang).Setelah satu tahun saya tinggal disana, saya telah dihantar ke Indonesia selama 6 bulan, belajar cara-cara untuk sembahyang orang mati, talkinkan orang dan macam-macam lagi dalam Bahasa Malaysia .


gereja jalan gasing


Saya belajar sekali dengan Ibu Tien Suharto 
yang menjadi pemimpin agong Wanita Kristian seluruh Asia dan Bendahari Agong wanita Kristian seluruh Indonesia . Saya pulang ke Malaysia, kemudian dilantik sebagai pendakwah dari Perlis hingga ke Johor Bahru. Oleh kerana saya aktif di gereja, saya dihantar pula ke Filipina selama 1 bulan, belajar selok belok Kristian dalam bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia kerana terdapat orang Malaysia ,Singapura dan orang Filipina.


Kemudian saya balik ke Malaysia sebagai pendakwah dibayar RM60.00 sehari, kenderaan percuma, seramai 6 orang. Selepas itu dihantar ke Singapura selama 1 bulan di Port Carzy bersama En Aziz orang Telok Intan. Beliau adalah Setiausha Agong Persatuan Melayu Kristian Singapura. Beliau juga adalah bekas Tentera Udara Di Raja dan berhenti memegang jawatan setiausha agong Kristian Singapore . Apabila dilantik ke gereja saya masih lagi ketua dakwah bersama 6 orang kawan.

Saya dihantar ke Baptish Church di Ipoh, dibekalkan duit RM1,400.00, bersama 2 orang kawan dan sebuah kereta untuk mengkristiankan pelajar-pelajar dan pemuda-pemuda Negeri Perak.... Pada bulan Januari saya berasa tak tenteram dan telah bertemu dengan Tuan Ibrahim, Kadi daerah Ipoh dan membawa saya bertemu MuftiNegeri Perak dan En Azlan, Pengarah Jabatan Agama dan saya terus bertaubat.

Jumlah Kristian seramai 3,000 orang telah dikristiankan, terutama penduduk Negeri Perak dan Johor Bahru, Manjoi dan Rapat Setia (Perak). Cara hendak mengenali mereka Lelaki - Berseluar hitam, berbaju putih, bertali leher hitam, bawa beg James Bond (elaun satu hari RM60.00 ). Perempuan - Berbaju putih skirt hitam dan reben hitam. Di Kuala Lumpur - Daya Bumi, Kota Raya dan Sg Wang Plaza.




Cara-cara berdakwah: Mereka akan menemubual, tanya asal terutama pencari kerja. Pendakwah akan belanja makan apa saja, mempelawa tempat tinggal(asrama 120 katil, makan disediakan) didakwah dengan kaset, cara perlahan-lahan diajak sembahyang dengan diberi satu cross selepas dibawa sembahyang akan diberi sejenis air hitam (holy water). Setelah diberi minum 1 minggu lidah menjadi hitam, tidak boleh mengucap dan mendengar azan macam menutup telinga hal dakwah Islam tidak mahu. Air itu khusus untuk orang Islam sahaja. Kewangan gereja RM12.6 juta, sumber dari Sabah, Sarawak ,Filipina dan Singapura.

holy water
















Motorola adalah penyokong dakwah Kristian ini (terletak di Petaling jaya, Pulau Pinang dan Senawang). Senawang terlibat seramai 200 orang, ketua di Senawang, Haji Hanapi Saat dan Hj Ismail orang Sungai Petani Kedah. Haji Hanapi bekas guru - akibat desakan hidup terpengaruh dengan Kristian. Sekolah yang paling teruk dilanda Kristian ialah Victoria Institution. Pengetuanya En Ismail Rahim. 20 orang telah Kristian-susah untuk diberi nasihat kerana kebanyakannya anak menteri dan datuk-datuk.

Di Ipoh Sekolah Tengku Abd Rahman (STAR)- 2 orang Sekolah teknik seorang pelajar perempuan (bersalib) telah bertaubat, bila saya tanya, katanya untuk main-main saja, akhirnya dia bertaubat. Banting Kamariah bt Sidek - lepasan sekolah ditarik oleh seorang guru Cina (pendakwah Cina dibayar RM165.00 sehari) En Salleh Omar yang menawarkan cek sebanyak RM10 juta kepada Yusof Noor untuk mengadakan persidangan Kristian sedunia (sebagaimana tersebar di akhbar)1982.

Salasiah bt Sidek- Sekolah Tengku Khursiah, Seremban balik ke Nibong Tebal, accident motor, didalam tudungnya ada salib. Punca terjebak dalam Kristian:

1. Desakan hidup 2.. Kurang agama

Beliau telah dapat menarik semula 300-400 orang kepada Kristian.Beliau sekarang bekerja dengan Badan Kebajikan Islam Perak. Beliau mendedahkan juga matlamat 1990 untuk menawan satu Malaysia/Brunei kepada Kristian. Padri Besar di Malaysia ialah Kamaruddin Hj Ahmad. Pairin Ketingan adalah penaungnya dan saya sebagai timbalan padri itu. Beliau telah dihantar ke Melaka (masjid paling banyak). Beliau pergi setiap masjid bertanya imam dan bilal untuk membuat kajian mengapa umat Islam malas ke masjid. Selepas mesyuarat 3 hari saya hantar 6 orang pendakwah, tidak sampai sebulan 400 orang telah masuk Kristian di Melaka.

Target Kristian: Pemuda yang tidak faham agama, ada yang tidak tahu Fatihah dan dengan rock-pameran di kapal-kapal. 



Cara untuk masuk Kristian, mereka perlu gambar 2 keping dan duit setem $7.00 pergi ke mahkamah di Selangor, Kedah, Kuala Lumpur angkat sumpah. Nama dalam kad pengenalan tidak ditukar (sukar nak dikesan)

Beliau beri penerangan kepada 1. Polis Bukit Aman, 2. Pusat Islam (untukmenyedarkan umat Islam)

Bila dibaca kitab tidak akan terpengaruh dengan Kristian ini. Seorang bekas padri Abd Rahman Yaakob (Pengarah Anti Dadah,Batu Gajah) pernah menjadi padri selama 23 tahun. En Abd Rahman adalah berdakwah didalam bahasa Inggeris. Beliau sebagai padri dikenakan 4 syarat



1. Tidak boleh hisap rokok 2. Tidak boleh minum arak 3. Tidak boleh makan benda-benda berdarah 4. Tidak boleh kahwin.

Holy water dibawa dari Indonesia (Ketua padriIndonesia) bapak Bruto yang menyediakan air ini.. Percetakan buku-buku Kristian di Cheras telah disiasat dan mereka ada lesen. Ketua padri Kamaruddin Hj Ahmad. Dalam pada berdakwah Kristian sebanyak 3 negeri tak boleh dimasuk Kristian iaitu,Kelantan, Kedah dan Terengganu, mereka pernah dipukul hingga patah tangan.


*PENGUMUMAN - HARAP DISAMPAIKAN! KPD ORANG ISLAM KITA 'Sebarkanlah walausatu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW) 'Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu** dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telahmendapat kemenangan yang besar.'

(Surah Al-Ahzab:71) demi kebaikan kita bersama untuksuami,isteri,anak-anak,kaum keluarga,saudara- mara, sahabat-handai dan generasi akan datang yang kita sayangi. 'Agungkanlah dan laungkanlah 'Allah hu Akbar'......maha suci Allah.

Wednesday, 18 May 2011

A level

0arini memang nak research pasal tempat aku nak wat A level je. kat KOLEJ MARA SEREMBAN. 

terletak di Jalan Aminuddin Baki, Seremban. KMS ialah antara kolej MARA yg paling kecil . semoga semua pelajar tajaan MARA ini akan cemerlang 100% & layak utk meneruskan pengajian peringkat ijazah pertama di universiti luar negara bawah tajaan MARA. bagi program A-Level, pelajar perlu mendapat sekurang-kurangnya 13 point & ke atas , program dilaksanakan dalam masa 2 tahun di KMS. untuk makluman semua, P&P di KMS akan berlangsung dalam Bahasa Inggeris. dan kelasnya berjalan dgn agk laju , bersedialah ! :D


utk room mate , biasanya ikut tahun-tahun terdahulu, mereka guna kaedah masa pendaftaran. kalau si A & si B ni daftar sama-sama, maka insyaAllah mereka akn jadi room mate.. sebilik kuota nya utk 3 org sahaja. sangat selesa saya kira & anda tidak digalakkan utk menukar room mate sesuka hati. Toilet tiada di dalam bilik. toilet tu merangkumi bilik mandi, tempat membuang hajat & tempat membasuh baju. bukan kolah ye , hahah .

ni harga tiket bas MARA Liner yg straight ke Seremban. yg memerlukan transit sy tktau ye, harap maaf .
  • Bdr Tun Razak (PHG) ke Seremban : RM 11.70
  • Chini ke Seremban : RM 16.80
  • Hentian Putra ke Seremban : RM 5.50
  • Rompin ke Seremban : RM 21.60
  • Muadzam Shah ke Seremban : RM 14.80
selain bas, anda juga boleh memilih untk menggunakan khidmat KTM Intercity . ini senarai stesennya :

Padang Besar > Arau > Alor Star > Sungai Petani > Butterworth > Bukit Mertajam > Taiping > Ipoh > Jalan Tapah > Tanjung Malim > Rawang > KL Sentral > Kajang > Seremban > Pulau Sebang/Tampin > Pertukaran Gemas > Segamat > Labis > Paloh > Kluang > Kulai > JB Sentral > Tanjong Pagar (SG)

facilities nya pn boleh tahan bnyk jugak di KMS ni. ada tasik yg bernama Lake Garden (bukan kat dalam KMS lahh), sebuah gelanggang bola jaring, gelanggang futsal, gelanggang bola keranjang separuh, gelanggang tenis, gelanggang badminton dan juga gelanggang sepak takraw dalam kawasan asramanya. tapi tiada padang ye, harap maklum.

kemudahan kemudahan lain seperti : Surau Al-Furqan , Pusat Pelajar , 2 buah dewan serbaguna (Dewan Tun Hussein Onn - tempat exam) & koperasi .

utk masalah kesihatan , KMS mempunyai klinik panel yg tersendiri & kemudahan pengangkutan van ada disediakan utk ke klinik tersebut .

pada hari pendaftaran saya yakin akan ada taklimat dulu. harapnya tak bosan sangat lah. pelajar baru yg akan mendaftar nnti akn menjalani orientasi dulu selama 5 hari. mcm biasa lah kan.. life dekat KMS ni lebih kurang mcm life style dekat MRSM. al maklum lah , KMS ni dulu-dulu nya MRSM Seremban.. tp tak strict mcm sekolah laa.. hari-hari boleh keluar kalau takde class, tp mesti balek before 7pm. (ade CCTV okayy) and handphone pn boleh bawak, bukan mcm zmn skola dulu.. bukan handphone je, laptop pn boleh :)


 

destinasi berjalan-jalan dekat area KMS tu pn bnyk juga.. sbb KMS ni dekat dalam bandar. ada Terminal 1 *tp cinema dekat sini bnyk cerita tamil je & seat nya rendah. so jadikan tmpt ni utk shopping je lah), ada The Store Seremban Centre Point (jalan kaki pn boleh), ada Seremban Parade (jalan kaki 15 minit perjalanan) utk bermain boling :D , ada Seremban 2 Shopping Centre (kat sini tgk wyg best, and ade Jaya Jusco skali. can go there by taxi), boleh juga ke Kuala Lumpur menaiki bas RM 6 sejam perjalanan (menurut anas murah & selesa mcm bas ekspres). KL lagi dekat dgn KMS compare dgn PD. tapi sy tak pasti sama ada tiap tiap minggu boleh balik rumah ke tak.. ohh lupa, stesen KTM pn dekat je dgn KMS. boleh ambil teksi ke sana dgn byrn lebih kurang RM 6. *amaran : teksi di Seremban kebanyakannya tidak menggunakan meter, jadi naek lah beramai ramai utk caj yg lebih murah* tp jgn leka ye dgn bnyk tempat yg best best ni ;)

di Seremban juga ada kemudahan penginapan utk sesiapa yg dtg dr jauh & tak larat nk meneruskan perjalanan pulang pd hari yg sama .
extra : Seremban map

elaun akan diberi RM 100 sebulan & akan dibayar bulan-bulan , jgn risau.. mungkin duit raya anda semua lagi banyak kan . hahah . tp life dekat KMS ni dgn RM 100 elaun sebulan dah memadai.. sbb makanan dah disediakan 6 kali sehari. (makan dalam pinggan guna tgn. tp sudu & garfu ada disediakan) lg pun tujuan kita ke KMS ni kan nk belajar, bukan berjoli. (cewahhhh :P)

yuran pendaftaran utk program A-Level : RM 20,000 . manakala utk program IB pula antara RM 30,000 hingga RM 40,000 . tp jgn terkejut ! urut dada masing-masing. kita tak perlu bayar sebanyak ni. kita bayar dalam lebih kurang RM 1,500 je. yg lain semuanya bawah tanggungan MARA. tp RM 1,500 itu pn boleh di claim semula nanti insyaAllah..

info-info lain :
  • Satu kelas terdiri daripada lebih kurang 20 orang pelajar sahaja.
  • Kaum Hawa mendominasi program IB (utk medic 2010 : 17 L + 38 P = 55), manakala program A-Level didominasi oleh kaum Adam .
  • Kelas medic + dentistry bergabung. 
  • Program IB sgt susah , A-Level lebih senang , kottt :P
  • Asrama L (Farabi & Aminuddin) dan asrama P (Aisyah & Balqis - yg akn kita [junior] duduki) masing masing mempunyai 2 blok.
  • terdapat 3 blok akademik
    • Makmal - blok 4 tingkat
    • perpustakaan (2 tingkat ber-'air cond' & dewan kuliah - 1 blok
    • kelas-kelas pembelajaran - 1 blok berbentuk heksagon
  • Tiada wireless di asrama kecuali di Pusat Pelajar & koperasi. kalau ada pun mungkin signalnya very low, oleh itu sesiapa yg ada broadband, silalah bawa..
  • Laptop juga adalah satu keperluan memandangkan kebanyakan assignment memerlukan penggunaan laptop bermula daripada bulan ke-2 bergelar pelajar KMS, iaitu bulan Ogos. laptop bawak ke kelas bila perlu sahaja. masa yg tak perlu tu, simpan di asrama.
  • Pembelian laptop adalah sdn bhd. hanye bila dah melanjutkan pelajaran ke luar negara sahaja MARA akan beri peruntukan utk membeli laptop. bagi yg dah beli awl-awl, duit yg anda dpt nnti boleh lah guna utk keperluan lain.
  • Graphic Display Calculator (GDC) yg berharga RM 460 juga adalah satu keperluan utk pelajar program IB. boleh dibeli drpd pensyarah di KMS nnti.. guna duit sendiri dulu, boleh di claim masa sem 2 nnti. harganya mahal sbb ada banyak function.
  • Perhimpunan cuma diadakan sebulan sekali. perhimpunan yg tidak bosan. ada  persembahan, video presentation & ucapan-ucapan yg ringkas sahaja.
  • Usrah mingguan adalah diwajibkan.
  • Solat berjemaah di surau adalah optional.
  • Saluran Astro pn ada. sebuah Plasma TV ada diletakkan di dewan makan.
  • Roll Call seminggu sekali. inspection jarang jarang sekali..
  • Cadar sila sediakan dari rumah.
  • Electronic Dictionary bukan satu keperluan..
  • Pad Lock utk almari anda utk pastikan laptop, GDC & brg-brg lain selamat. tp kes kecurian jarang berlaku. ini utk precaution sahaja..
  • dress code ke kelas
    • L : kemeja + slack + kasut kulit hitam/brown bertutup. kanvas tidak dibenarkan
    • P : baju kurung + tudung (ape-ape style pn boleh) + kasut hitam/brown bertutup
  • ada gerai yg dibuka setiap malam. menu yg dijual : burger & mknan bergoreng (nasi, kuey tiaw, mee, etc..)
  • peralatan elektrik yg dilarang : toaster , rice cooker , heater , extension wire
  • presentation dlm kelas adalah perkara biasa . which means selalu ada lah .
  • buku rujukan SPM digalakkan bawak.
  • buku-buku lain MARA yg beri peruntukan .
  • perkhidmatan dobi ada disediakan 2 kali seminggu. bayaran utk dobi dibayar mase pendaftaran. caj tambahan RM 1 dikenakan kalau nk keringkan sekali cucian anda tu . tp kebanyakan dryer dah rosak .
mmg agk bnyk duit yg keluar mula-mula ni. tp utk berjaya, kenalah berkorban sikit kan.. duit yg lebih jgn bazir. belilah ubat nyamuk utk membunuh nyamuk yg banyak di sana nnti.. jadi bersiap sedia lah nk menempuh alam kehidupan & pembelajaran di KMS bermula 30 Jun nnti . harap jgn ada yg homesick nk balik ehh.. belajar sungguh-sungguh ! sbb kita semua tak confirm lagi akan fly. kalau result tak berapa nk cemerlang, blaja dlm negara je lah jwbnya.. selamat berdikari ! :)


PS. utk sbrg prtanyaan, sila hubungi 06-762 2372 atau pn fax kan ke 06-763 4891 . atau pun tunggu je posmen anta...

PERHATIAN : ini bukan num telefon saye ye , ini pejabat KMS punye :)


SUMBER : laman web rasmi KMS , laman web rasmi MARA , google .

Tuesday, 17 May 2011

bye bye

hari ni aku ngan membe yang lain gerak midvalley. yela ini probably waktu terakhir kiteorang akan hang out bersame2. sebab ade yang dah nak gerak oversea. sob2. memang sedeh la aku cakap korang.yus, mael, farok, muzo, azam, azrul ngan ifwat yang datang. macam bese ah kitorang lepak2 kat mid tuh. takde yang extrao pon yang berlaku. takde ah sambut orang nak gi lua negare ni bagai nak rak sangat. bese2 jeh. lagipon yg datang cume AZAM jeh. ZAHIR plak yang dapat gerak oversea sangat awal tuh tak datang. die da lah gerak US. korang jangan jeles. aku tak sure die fly ble? maybe bulan 6 ot. *kalo salah cakap tau.hehe.kitorang tengok citer PRIEST oh.best gler! tak GILER sangat la. sebb aku rase cter ni ending ni tak kene mase. patotnye lame lagi perjalanan citernye.aku tak puas.hakhak...




untuk hari2 terakhir aku ngan member2 aku yang akan gerak oversea tuh...aku ade la wat kad special untuk korang. ni jela aku mampu kasi sbgai kenangan korang nanti.hopefully KAD YANG TAK SEBERAPE ni always be appreciated by both of u lah. moge korang selamat sampai ke negare yang akan dituju nanti. mungkin lambat lagi lah korang nak fly tapi sajenak wish awal2. sori for any wrong yang aku buat. doakan kejyaan aku dalam A level.kitorang kat malaysia ni akan sentiase doakan korang.


 untuk zahir dan azam, aja aja fighting!!! 
take gud care of yourselves la!!!
aku tau korang memang hebat undoubtedly!!kejar cite2 korang tuh. kalo belaja tuh jangan lupe kitorang plak. we always pray for you guys!!!
 
 

Monday, 16 May 2011

syukur

hari ni budak budak ramai yang cakap keputusan PILN under tajaan MARA akan keluar. ye la ade jeh yg cakap ade jugak yang dah dapat call drpd pihak MARA sendiri n cakap yang mereka tuh berjaya dapat tajaan oleh pihak MARA nih. tapi setakat yang aku dengar kat fb dan sebagai ye tuh, dorang yang dapat tuh semuanye yang apply untuk timur tengah la. tapi masalahnye aku tak apply situ. dan kebanyakan yang dapat timur tengah tuh boleh dikatekan mereka mereka tuh amek medic la.


tapi memang ramai yang dapat call tuh cakap dan meke yang buat call kat MARA cakap orang yang apply lua negare ni akan tau result arini jugak. tapi sape yang nak caye kan?? ade yang cakap pukol 5 petang lah. walaubagaimanapon, aku tetap menunggu juge. mungkin kali ni ade betol jugak 'bila melayu berjanji?'...hahaha....


pastu aku tengok la laman web mara tuh.http://www.mara.gov.my/web/guest/home....ehh.sekarang da pukol 5 PETANG KAN??? mane ni?? takde pon...memang janji melayu la aku cakap. takde rupenye...

tapi an...tak MELAYU SANGAT la MARA ni...rupe2 nye keputusan keluar malam tuh. aku on la fb pastu ttbe kat group tuh...membe2 aku wish ' TAHNIAH!!! '.....ehh?? asal nak wish tahniah plak ni?? aku da tak paham??? then aku pon curious pasal result PILN ni. da kuar kot?? pastu cek a...tengok2.....




alhamdulillah. aku dapat ke luar negara. tapi aku pelik lak. asal aku dapat A level ni?? member aku yang len takde pulak aku tanye?? ohh,, bende ni senanye kene prepare dulu ot kat sini. means, aku fly tu 50-50 chance die. aku kena amek A level tuh dulu sebab aku mungkin tak cukup syarat nak betol2 fly oversea kot. kena score kat A level dulu baru dapat gerak. ape2 hal aku sangat syukur kepada TUHAN!!!!

IIUM vs UniKL

arini tetibe muncul surat dari UniKL...aku memang taktau la nak kate ape. aku memang ade apply bende nih.tapi aku tak mengharap sangat pon untuk dapat. ye la after dapat tawaran drpda UIA tuh...then memang aku da decide aku akan amek UIA untuk sambung belajar under foundation studies. lagipon dalam upu tuh, first choice pulak. tapi an offer yang UniKL kasi kat aku ni lagi macam besh kot??? diploma in chemical engineering?? tapi aku memang tak sure la kalo diploma cane?? yang aku tau setakat asasi jeh. lagipon ramai cakap yang better amek asasi instead of diploma. yang aku pelik tuh, several people berbangga kalo ade membe dorang yang terus continue studying under diploma. aduyai aku da bingung. bertambah bingung aku lagi ble abang aku yang sangat berPENGALAMAN tuh cakap baek ko amek engineering instead of found physical science ni sebab offer job dalm engineering ni belambak kat luar... tapi masalah nye mane la tau lagi ape yang akan aku belajar kat found tuh nanti. 




kat bawah ni ade offer online yang aku dapat daripada UniKL. chemical engineering memang bagos, tapi aku tetap bingung nak wat keputusan la...



Sunday, 15 May 2011

wow vs jealous

selepas result JPA diumumkan hari jumaat lepas tuh, ramai member member skola aku yang dapat scholar under JPA tuh.rase wow ade, jeles pon ade. tapi takpe la rezeki masing- masing.tapi ape2 pon aku nak ucapkan ahniah buat kawan kawan sekolah aku yang sangat gempak ni berjaya untuk pergi luar negara, sambung belajar mereka. ade yang cakap JPA ni memang confirm2 kasi scholarship budak yang 8A+ dan ke atas. tapi rupe2 ne tak semestinye lah. biasiswa ni diberi mungkin based on the assesment kot?? ade jew yang tak straight A's dalam result SPM dapat jugak. sperti yang aku cakap la...semua ni adalah rezeki masing-masing. memang tak dinafikan lah yang aku sangat jeles tetapi pada mase yang same aku tetap bangga ngan kawan aku terutama Muhammad Zahir bin Zulkefli dan 'Abdullah 'Azam bin Khairuddin....dorang memang power gler beb!!! undoubtedly la aku cakap...


bawah ni ade senarai budak2 sekolah aku yang sangat power dapat fly ke luar negara. tapi sayang nye yang dapat fly tuh majoritinye adalah kaum hawa lah. walaubagaimanapun, dorang tetap TERBAIK aku cakap kat korang!!




walau bagaimanapun, aku memang mengharap yang keputusan MARA yang konon nye akan keluar 16 may tuh betul2 akan kuar. yela aku nak gak tau...'aku ni dapat ke biasis MARA tuh?' aduyai.cuak pon ade takot lo aku cakap korang. doakan la...mintak2 impian aku nak ke luar negara untuk melanjutkan pelajaran aku dalam engineering tercapai. tapi kalo aku tak dapat pon takpe la. aku tetap akan sambung blaja dalam negara aje. kat uia jela nampaknye...doakan oke!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...