Pages

Friday, 3 June 2011

bertunang or engage

assalamualaikum, selamat sejahtera wahai pembaca sekalian.




ape yang korang paham sebenarnye mengenai TUNANG or dalam english it's called ENGAGE??

memang betol la aku akan tulis mengenai tunang ni. so maybe korang pikir this post entry is too cliche'....kan??? yeszza...memang cliche pon. yela aku pon mane la tau sangat pasal hal2 couple ni...berkaitan ngan tunang ni?? aku pon baru la abes SPM...18 taon jeh....so kalo nak pikir pasal nak memnina masjid atau orang cakap membina rumahtangga bagai..ohh belum mase lagi. masih banyak mase lagi...yeah,kite kene plan idop kite dulu...first2 mesti ah sambong blaja...second....blablabla~~~


okela straight to the point. aku rase aku ni tak patot nak memanjang lebar membebel an...so aku akan cter sekarang..ade la satu hari tuh aku on fb. tengok noti...ehh?? post dari membe aku dalam grup sekolah mengah kiteorang...bunyi post dye camni la...

"aku nak gosip neh...hawa dan adam (bukan name sebnar) dah tunang lah! baru tau.."
yang buat an post ni sangat besh sebb dorang berdue yg bukan name sebenar uh...baru la 19. yee!! setahun tue dari aku ngan membe aku uh...jeng jeng jeng...aigoo...terkezut aku dengar news uh...sumpah tak caye??? so...aku bace la comments dalm post uh..
oke, korang tak lah excited mane dengar kabar berite uh?? mungkin aku je kowt yg terlebih teruje!!!


disebabkan diri ini terlebih seronok..aku cube la contact 'senior'2 yg perhaps know about the news??? haha...tapi tak ah senior2...sorang je pon...
aku: betol ke adam ngan hawa dah bertunang??
die: aku dengar camtu gak la, yg aku tau mak bapak dorang dah   bertemu...taktahu la dah diikatkan ke belom???
conversation pon berterusan~~~~~

then aku pon dah mengalah...malas nak tau ape2. biar ah lantak deme. dorang punye hal lah an. lagipon dorang ni nak fly abroad. study di negara orang la an...so after they come back from studying, tup tup kahwen.....bagos la tuh!!!!




tapi sebenarnye...aku bukan nak cter pasal tunang ni..tapi mengenai TUNANG yg probably korang tak tahu atau baru akan sedar lepas bace ni hah...


"Percaya atau x, kita boleh bertunang” tanpa sedar?? Yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan isteri. Eh, itu memang normal bukan? Tapi, yang anda mungkin x tahu, anda sebenarnya sudah bertunang bila situasi seperti berikut berlaku: Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. Adakah dikira telah bertunang? Padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut. Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut. Situasi yang dianggap pinangan: "Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku" "Kahwinlah dengan kita bila2" Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon, tetap dah jadi tunang. Contoh: "lelaki sebut dalam telefon, "I nak jadikan u isteri I lah" Perempuan tersebut jawab, I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redha atau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang. Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram. Kita orang melayu time nak tunang duk bawang rombongan 1 bas, bawak barang2 pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang. Persoalan ialah bila Ibu bapa xde. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang blh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang. Bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti x baligh lagi(baru darjah 3 mungkin), perempuan tu *****(x boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “pinangan” tersebut. Haaa, adakah anda ternganga bila tiba2 tau anda sudah menjadi tunangan orang tanpa sedar?? Haaa, ayokkk, x tau. Hehehe.." SAMA-SAMA LAH KITA RENUNGKAN.......... 

so....sape kat sini yang dah bertunang??? hehehe... 
 

2 comments:

  1. aku harap aku pun akan bertunang dalam masa terdekat macam dorang! hahahaha *gatal* kui3!

    ReplyDelete
  2. iisshh..sambong blaja ah dulu...lek2 suda...tak sabo2..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...