Pages

Monday, 27 June 2011

sambungan HIKAYAT awal di tanah haram MADINA

assalamualaikum buwat mereka yg muslim dan salam sejahtera kpd yg non muslim*ade ker??*



kali ni saya *ah ngade2 ah nak saye2*...oke FINE.aku nak sambung pasal 2nd day plak ah kat tanah haram madina.
seperti yang korang bace *ade ker yang bace*...
2nd day ni banyak la siket tempat dan lokasi yg kitorang lawat.haha....
nak tau kitorang ke mane??

okeh sebelom tuh baik korang reCAP balik ape yang aku cter arituh.alah susa2 tengok lah previous post.tengok ni.

second day 
  • masjid Quba', masjid Qiblatain, Bukit Uhud dan makam para syuhada' uhud dan *paling eksaitedlah konon...* Pasar Kurma..



persekitaran bukit uhud.

ccter pasal Bukit Uhud.baiklah kalo korang nak tau inilah tempat dimane perang Uhud berlaku pada zaman Nabi dulu.emmhh...sedeh plak.ALLAHU AKBAR!! tyme ni Islam kalah sebb kecuaian tentera Islam sendiri.jadi Bukit ni menjadi tempat makamnye para syuhada' perang Uhud.

^^^ kat atas tuh yang gambar orang tengah pandang kat kawasan berpagar tuh ade makam Saidina Hamzah bapa saudara Nabi dan Mus'ab bin Umair *kalo tak silap lah*.kalo tengok lebih dekat ade dua aje makam yang obviously kelihatan iaitu dua makam yg aku mention tadi.sebb dulu ade satu BANJIR berlaku kat kawasan ni.orang muslim hanye mampu kesan atau cam Hamzah dan Mus'ab aje sebb_________

pertama.Saidina Hamzah dekat bahagian hatinya tuh dah robek dek kerana Hendon si wanita durjana tuh da mamah hati Hamzah...

keDUA.Mus'ab ketika di perang kedua tangan telah di potong oleh Kafir si LaknatuLLAH...cerita lanjut aku lupe....


masjid Quba'
dalam masjid nye

pandangan dari atas MASJID QUBA'.opKOS aku google ajeh.
tyme to cter CTER.masjid QUBA'.ape yang korang tau pasal masjid ni.emmhh..meh aku gtau.masjid ni merupakan masjid pertama yang dibina oleh Rasulullah s.a.w.masjid ni tak lah jauh sangat dari Madina.kalau naik bas bape minit je kowt?? entah aku terlupe plak.oppss SORi guyss.




masjid DUA KIBLAT
masjid Qiblatain atau DUA KIBLAT ni kitorang sempat lalu ajeh dan tengok kat ats bas sebb dah kesuntukan mase.lagipon lepas ni Pasar Kurma nak singgah jugak.takot2 lame sangat kat sane...so nak singkatkan mase.nak masuk ZUHUR jugak pon.kat sane zohor nye pukol 1220 tengah hari.tak macam kat Malaysia.




amek ko.berJOLi lah mak datin, mak KiAH, akak2 bajet CUN, bapak bapak orang..haha...nah ko...amek lah MUHAMMAD!! haha...orang arab punye panggilan kalo nak panggil org2 macmni...macam mane tuh?? ala...yang gitu2..kalo kat Malaysia 'abang'...'adik'...contoh ah.'bang,ni sekilo berape?'...
kalo kat sane 'muhammad berapa ni?'....ehhh...???? dorang paham bahase melayu?? ofKOS.ko ingat dorang taktau.hehe.tergamam dengar??

100 RIYAL
50 RIYAL
30 RIYAL
memang masing2 meLONTAR RIYALAT lah nampaknye....!!

pastu abes lah duit tuh hah.kalo tak lebih 500++ Riyal tak sah lah kat PASAR KURMA ni.bukan ape.kat sini memang fresh2 punye kurma.tak cam kat negara yang aku cintai uh...hehe...jangan marah ABANG jual kurma kat Malaysia tu!!!

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
3rd day last day di MADINA

HARINI adalah hari terakhir kami di Madina.sedihnye nak tinggalkan Madina."Ya Allah kau berikanlah kami peluang lain untuk kembali ke sini tempat dimana Rasulullah tinggal.Janganlah Engkau jadikan ziarah ini, ziarah yg terakhir buat kami".Amin.



ZIARAH selamat TINGGAL!!

Ya ALLAH kau jadikanlah ziarah ini sebagai sementara dan jangan Kau jadikan ziarah ini ziarah
yang terakhir.Amin Ya Rabbal Alamin.








kini perjalanan ke MEKKAH akan mengambil mase lebih kurang dalam 8 jam seperti perjalanab dari JEDDAH ke Madinah dulu.sebelum meninggalkan Madinah para jemaah termasuk aku berIHRAM yee..pakai kain IHRAM dan niat MIQAT di BIR ALI.jadi tyme ni memang kene JAGA pantang larang yang pelbagai supaya UMRAHnye tak terbatal.

so.....episod akan datang akan aku sambung di HIKAYAT AWAL DI TANAH HARAM MEKKAH.stay TUNED.cehh.macam korang tengok TB plak an.ahh tak kesah ah asal an korang terHIBUR membace....jangan lupe komen tau..haha.kCHAUcinCAU.

p/s: sori coz episod ni boring....



Friday, 24 June 2011

hikayat awal di tanah haram MADINA

salam, selamat dan السلام


*****************************************************
okeh la buat semua yang ade bace episode yg lalu pasal hikayat awal di tanah haram...ni hah...aku nak sambong plak pasal hikayat awal di tanah haram MADINAH.ye MADINAH.tempat di mane Rasulullah s.a.w diami.banyak SEJARAH dan macam2 yang hebat,TAAJUB yg saya jumpa tyme ziarah kat sini.


salah satu tempat dan bangunan yang sangat sangat tak boleh nak dilupakan.
MASID NABAWI
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

after 6 jam dari airport JEDDAH tuh.ye dalam pukol 2 pagi waktu sane...ye kat MADINA of course kitorang satu grup umrah agency CS HOLIDAYS *oke takyah mention patutnye* pon check in. aduh ngantok dan LETIH.tapi alhamdulillah sampai gak kat hotel yg kitorang akan menetap selama 3 hari kat madina ni. hotel yg kitorg duk ni pon naseb bek dekat dengan MASJID NABAWI.lebih kurang 20 meter aje...korang jalan2 dah masuk pintu KING ABDUL AZIZ no 25.

الحمد لله

family ana dapat dua bilik.yess.kitorang memang book for two rooms.kitorang punye bilik no 306, 305.bilik sebelah2 aje...kLA aku PENAT...tyme check in pon da nak masuk kol 2++ pagi.kalo korang nak tau an....dalam kol 3lebih pagi dah nak masuk SUBOH.tapi sane tak pggil subuh tapi FAJAR....

1day: beribadah di MASJID NABAWI, perkuburan Baqi'
2day: menziarahi Masjid Quba', Masjid Qiblatain(dua kiblat), Bukit Uhud, Makam Syuhada Uhud dan Pasar Kurma*eksaited lebih*huuhu..
3day: ziarah selamat tinggal dan meninggalkan MADINA.*sedih gler nak tinggalkan Madina*...

*******************************************************************************************************



1st DAY

hari pertama.11 jun.mmhhh...cane nak mule?? okeh baiklah.disebabkan first day ni all about menziarahi masjid nabawi, aku cter la sikit pasal pengalaman di sana. ALLAHU AKBAR.first time sampai dan tengok dengan BIJEKmata sendiri persekitaran masjid ni.YA ALLAH.besar sungguh!! dah lah cantik...




ade yang cakap* kate orang* tiang yang ade cam payung tuh design by designer perempuan dari MALAYSIA.bangge ke??

 
memang penat* bagi dorang2 yang dah lame tak exercise* nak berjalan round2 satu masjid nabawi ni.aku dengar gak yang keluasannye lebih kurang 1kmx1km...haha.memang luas...dan MASJID NABAWI ni dikelilingi oleh kedai2 hotel2.of course kene ade banyak hotel sebb ramai pengunjung dari luar negara *cam kitorang* ni nak melawat kat sini....


RUANG DALAM




selalunye kalau nak dibanding kan ramainye orang antara Masjid Nabawi dengan Masjidil Haram...kat Mekkah lagi sesak lah.okelah tempat ibadat bagi laki ngan pompuan memang asing kat Masjid Nabawi.ade pintu untuk الرجال dan نساء... so selalunye aku masuk dari pintu KING FAHD.emmhh..yang gambo ketiga kat atas tuh^^^^





google ajeh yang ini...
gambar yang ditunjukkan ni adalah kawasan Raudhah.bagi korang yang taktau ni meh aku citer.kat sini kawasan memang sesak lah.orang sume berebut rebut nak ke sini sembahyang, baca quran berzikir, BERIBADATlah senang cter.

RAUDHAH ni kalo ikut google lah kan* saya pon taktau cter sebenar* merupakan salah satu TAMAN SYURGA.wohh!! Allahu Akbar!!! taman syurga...tu yang ramai berebut2 sesak kawasan ni...kalo nak tau lebih lanjut baca lah kat sini yee.kat sini juga ade diTARUK gambar2 yang berkenaan dengan Raudhah dan kawasan sekitarnye.memang tak boleh nak dicakap *speehless* keindahan nye...ALLAHU AKBAR!!!




sebenarnye nopal ni nak cter banyak lagi...aku tau korang mesti nak tau banyak lagi tapi aku dah rase cukop lah setakat gambar2 yang tunjukkan an?? lagipon takde banyak yang aku boleh describe...speechless.maybe bcoz of the beauty dalam Masjid Nabawi tuh...

sekitar Raudhah juga sebenarnye ade terletaknye Makam Nabi dan Sahabat.Saidina Umar dan Saidina Abu Bakar a.s....




ni pintu BabusSalam yang akan terus ke makam Nabi...kalo korang lalu straight dari sini pastu kuar kat pintu ape ntah .lupe.oppss..???




pastu kat kawasan sekitar ni ade jugak PERKUBURAN BAQI'.nak cter siket lah.CECITER CECITER!!! perkuburan Baqi' ni terletak berdekatan ngan Masjid Nabawi ni senanye.kire nye kalo korang klua dari kawsan Masjid Nabawi terus boleh jumpe perkuburan Baqi' ni.



kat sini ade 10000 makam para kaum mukminin. memang penuh kawasan tuh.banyak sungguh makam.tergagam lah tengok boleh sebanyak tuh. MASYA ALLAH!!
kuburnye tak nampak sangat sebab hanya diletak batu sebagai ganti batu nisan.








2nd DAY

opps.dah la tuh....setakat ni aje ye episode kali ni untuk hikayat awal di tanah haram MADINA.jumpe korang di episode akan datang.sori lah aku malas nak type BELAMBAK ni. LETIH.kLA aku bla dulu.....BON VOYAGE.bye bye. السلام..................

Thursday, 23 June 2011

hikayat awal di tanah haram

salam الرجال dan سيدات sekalian.


baiklah arini saye nak citer la pasal pengalaman pahit, manis di tanah haram madinah dan mekkah.sebelum uh aku harap yang membace bace ni terhibur lah...ehh ko ingat ape nopal nak terhibur2 ni...bukannye syokk sangat pon.hotakk korang....sangat syokk dan best!! lagi2...nak fly dan pulang ke tanah haram mekkah dan madinah dan juge pulang ke tanah air malaysia.


********************************************


okelah citer nye mule camni....


kami sekeluarga...ehh bukan sekeluarga pon ah.tak semua yg pergi.cume abah, mak, angah (azmil abang aku), aku dengan chu (mak sodare) yg berkesempatan untuk mengerjakan umrah dan menziarahi tanah haram.
date: 10 jun 2011...hari jumaat la weyh... 
boarding time: 14:30 ( lebih kurang ah)
from kuala lumpur to jeddah...a'ah kitorang amek flight dari KLIA off course ke airport Jeddah.


off course tyme kitorang da nak departure uh family, siblings aku datang ah. akak, abang, anak buah segala macam orang datang. oke kitorang sampai kat KLIA dalm kurang kul 11 pagi.pastu dah sampai uruskan sume bende pasal pasport lah luggage lah...ye sume bende yg berkaitan ah. tayah cter pon takpe an....then dalam kol 1 petang da nak kene turun. ala tempat yang just untuk mereka yg fly aje. visitors, family sume tak leh lepas situ. korang tau an...




pastu sebelom nak boarding, nak naek flight ah..kitorang sholat dulu ah. off course kene sholat dulu. jama' taqdim ah kirenye. sebab ape kene wat solat jama' taqdim??? haha...jawab2...sebab ____________________________
dah diberi kemudahan dalam agama satu. due nye kitorang ni bakal musafir. ye!! sebab perjalanan dalam flight lebih kurang 8 jam...memang sumpah penat doh...yela asek duduk ajeh dalam flight.mmmhhh....sumpah tak kebas....dah lah seat sempit.ye ah kitorang amek economy class aje. takde lah comfortable sangat....




bye bye malaysia!!!

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

dalam flight
naseb baek lah dalam flight dapat seat yang dekat ngan exit door.dan naseb bek jugak dekat ngan toilet...itu yang paling penting actually. ye ah kang ttbe ko rase nak terBUANG ke??? ahh kang susa kalo jaoh...tapi agak tak selesa ah. toilet uh da ah sempit. cube korang bayang an luas toilet pon panjang ngan lebar nye seKAKI korang aje.ehh tak seLENGAN korang aje....ko masuk toilet dari pintu pastu korang hulur tangan kowt*** dah bleh capai dinding depan, kiri dan kanan.IMAGINE

waktu untuk makan. sorry..waktu makan memang ade waktunye...of course.ko ingat bleh sesuke ati??? after two hours boarding mmmhh...about pukol 4-5petang waktu malaysia ah...baru kitorang ni passengers yg budiman sekalian ni akan di served by the cabin crew....akak2 cun dan abang2 yg ______???



HAHH.HUUHH.HIII.alhamdulillah.kenyang jugak perot den ni.akhernye dapt gak makan nak isi perut yg kosong ni...pastu, sumpah tak boring ah. naseb bek la dorang ni supply earphone. boleh la aku bergumbira sekejap..eh seLAMA dalm flight ni...aduhh..nopal nopal nak gi umrah nak kerjakan IBADAT pon boleh lagi??? oppss...sori guys!!!


4hours after meal tuh...ade lagi makann dihidang. off course selama 4 jam yg MAHA BOHSAN uh aku tidor. tak kose aku nak duk terperap, termenung segala bagai...boleh mati keBOHSANan tau.ye la korang ingat channel music, muvi die best??? TAK lah aku cakap!!! rase nak shhuutt aje...makan kali ni last before sampai kat Airport Jeddah...






uhuu...sampai gak aku. ehh lame nye siang.tadi kat malaysia dah pukol 2 lebih bertolak.takkan ah after 8 hours still day. impossible. ye of course impossible di malaysia tapi aku kat negara orang. JEDDAH. 5 jam lambat lah nopal. aduyai....sekarang kalo kat 'sini' lebih kurang kol 6 petang ah. kalo kat malaysia?? haha...kire lah sendiri an???




sila tengok map tersebut.OKEH??

amek ko dah sampai.pastu masuk lah airport. uruskan dulu LUGGAGE CLAIM.emmhh...ramai dowh.dari malaysia, indon, singapore sume ah negara asia tengggara..bukan kiteorang aje.dari negara arab lagi lah BELAMBAK!!! sampai aku rase asing nak mamsss...of course rase ajnabi kat sini.then dalam kurang kol 7 lebih malam kat sini....kitorang satu grup umrah ni, diketuai oleh sorang ketua alah cam ketua trip dalam agency yg aku ikut ni lah...kitorang amek bas nak gi MADINA plak!!! 




PENAT!!!! 



kali ni lagi 6-7 jam plak atas bas





**********************************************************************************










*sambungan di episod akan datang HIKAYAT AWAL DI TANAH HARAM MADINA

Tuesday, 21 June 2011

12 hari di tanah suci

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh buat semua yang membace.cehh konon2 insaf ah ni.eh tak ah.kasi salam pon tak boleh ke?? aku tak hipokrit okeh.mesti yang menjadi follower aku tertanye2 mane la si nopal ni pergi an. da nak masuk two weeks die menghilang?? dah sambung study ke kat KMS uh. oppss blom la guys. i still waiting until fifth july baru lah aku masuk.


mungkin aku tak kabor kot kat korang yang saya Muhammad Naufal telah mengerjakan umrah di tanah suci Mekkah dan menziarahi kota Madinah Kota Nabi Muhammad s.a.w pada 10 Jun hari tu.




*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


so for you guys yang nak tahu pasal pengalaman saya yang teramat manis yela off course sebagai umat islam, umat Nabi Muhammad s.a.w memang menjadi impian kite an nak mengerjakan umrah. lagi2 kalau nak pergi ziarah kediaman atau tempat nabi duduk. tapi bukan umrah yang wajib bagi umat islam tapi haji. ye because haji is one of rukun islam.






tapi sori ah guys ana (arab sekarang) tak larat ah nak menaip manjang lebar harini. yela saya barulah pulang dari tanah suci. perjalanan dari sana pon mengambil mase selama 8 jam. alhamdulillah selamat sampai juga ke tanah airku Malaysia.


p/s: segala perjalanan, experiences, stori- mori saye mule cite esok ek. dengan izin Allah..tunggu aje lah. bagi yang same2 atau sudah mengerjakan umrah lagi2 haji sebelom ni tolong perbetulkan kesilapan atau kata2 yang melampau dalam entri saya soon.12 hari di tanah suci 

Wednesday, 8 June 2011

SAYA - part 2: kawan atau lawan

aduhai. lega giler rase sebab dah dua hari aku tak online. ni sume gara2 bb terminated. mule mule sekali nak ucapkan salam buat pengunjung2 blog yang tak seberape ( sedih) ni dan buat followers sekalian.


kali ni aku nak menulis berkenaan dengan kawan atau lawan la. ye macam ape yang korang tengok kat title ni..



kawan atau lawan. emmhh..sangat familiar with this words an?? korang mesti la paham dan tau la ape yang dimaksudkan dengan kawan ngan lawan ni.

macam orang selalu cakap 'berkawan biar la ramai'...tapi korang setuju er korang patot berkawan dengan semua orang ?? tak jugak an.sebab tak semua kawan yang kite ade tuh akan appreciate dengan friendship kite uh. aku selalu terpikir pasal mende nih. eh betul ke aku berkawan ngan ko ?? kalo betul la ko kawan aku...boleh tak ko bersame ngan aku waktu aku sedih ?? atau kau ni berkawan yoyo-oh jeh...


sedih an bler pikir yang die yang kite anggap kawan, sahabat, teman uh sume nye hanya lah propa jeh...tapi an aku tak cakap lah yang kawan aku tuh semu berlakon atau berdrama ajeh....tapi bende ni ade kemungkinan berlaku kat korang semua.



selama aku hidup alhamdulillah sebab aku berkawan dengan orang orang yang baik.weh korang jangan nak kembang pulak. tapi ade masenye aku rase bile berkawan ni banyak benda yang kurang nye. emmhh..entah la.aku pon tak tahu ape yang kurang. aku ke atau korang wahai sahabat

18tahun.lame dah aku hidup kat dunia ni.mase masuk tadika, sekolah rendah...kite rase sangat seronok sebab dapat jumpe kawan-kawan baru...yelah time tuh tak matang lagi. main-main time belajar.kalo petang2 pulak main kat padang permainan sampai nak maghrib...aduhh sangat rindu zaman uh...tak ingat dunie la aku cakap korang...


tapi bile dah mule masuk zaman sekola menengah banyak liku dan cabaran yang perlu aku...*korang pon same an* akan tempohi.ade jugak yang akan diejek sebab die tuutt la sebab die inilah...adui kawan kawan. eh kawan ke lawan ??


bukan sekola kat malaysia owt??
bile da kat zaman remaja atau sekola menengah ni banyak hal betol.ye la orang kate zaman ni remaja cube nak mule jadi agresif. nak cube sesuatu bende yang baru. ahh time ni lah ade yang nak cube buat tu la ni la?? korang paham an apenye?? maksud aku buat kes lah...korang pernah?? jawab2...

tak besh an bile korang tengok 'kawan2' korang ni jadi camtuh?? buat sakit jiwa eh?? taktau korang yang sakit jiwe atau kawan korang uh?? hahaha....



bile bercakap pasal lawan ni pulak...korang mesti nak pikir pasal musuh korang an?? yela mane ade kawan yang jadi musuh korang an.tapi sedar2 tak sedar ade je manusia yang kononnye berlagak menjadi kawan korang tapi sebenarnye lawan korang. aku tak tahu cane nak terang maksud senanye kat korang. paham paham sendiri la ye....sedih bile 'kawan' korang jadi camtu an ??



tammat.

*time kaseh buat rakan-rakan,member, sahabat, teman, bff dan sume lah sebab berkawan ngan aku ni hah. aku tau aku banyak songeh, banyak buat silap, mulut lancau, banyak sakitkan hati orang....kamsahamida!! luv korang!!

Monday, 6 June 2011

SAYA -part 1 : lelaki bercelak

ehh?? uhh?? woohhh??? 

"guys with eyeliner?? he must some kind of gay boy??"
 ade jugak yang kalo nampak laki2 ni pakai celak...mule lah...

"budak laki uh cam betine jeh pakai celak!! iyuu~~...."
"gothic n emo ni nonsense je, ni jez fesyen yang skang da lenyap dah, bukan musim lagi"


memang ah nampak pelik bile ade laki2 yang macho gitu...pakai make up....eye liner plak uh. yela selalu nye pompuan je yang nak hias diri dorang tuh...ape ye orang cakap nak cantik??? nak vogue gitu...


sebenarnya memakai celak mata adalah sunnah Rasulullah S.A.W..dan di sunnat bagi kaum adam sahaja.Menurut ustat tempat saya bertafaqquh tentang hukum memakai celak bagi wanita,jatuh hukum haram apabila dipakai ketika keluar daripada rumah.kerana celak yang dipakai adalah satu perhiasan.hanya boleh dipakai ketika bersama suami dan ketika berada dirumah..ALLAHUAA'LAM 


kalo nak lebih kepastian cube tengok ni 

jadi jelas la menunjukkan tiada salahnye kalau lelaki ni bercelak..tapi jangan la sampai nak menyerupai perempuan pulak an???


“Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam melaknat laki-laki yang menyerupai wanita dan melaknat wanita yang menyerupai laki-laki”
Adapun memakai celak, maka tidak mengapa. Karena memakai celak itu disyari’atkan bagi laki-laki dan wanita dengan kadar yang sama. Maka seorang laki-laki boleh memakai celak pada kedua matanya. Dan celak itu baik dan bermanfaat. Terdapat hadits: “Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam biasa memakai celak ”. Maka hukumnya boleh. (Majmu’ Fatawa Syaikh Ibn Baz, 29/48)


 dalam hadith juge ade menyebut mengenai hukum bercelak ni..  

Ibnu Majah meriwayatkan hadis bahawa Rasulullah SAW bersabda, maksudnya: “Hendaklah kamu memakai celak mata, kerana dapat menerangkan (menyihatkan) mata dan menyuburkan bulu mata” – (At Tibbun Nabawi)
Dalam hadis lain dari Ibnu Abbas, bahawa Rasulullah SAW bersabda, maksudnya; “Rasulullah SAW mempunyai bekas celak mata khas. Apabila mencelak matanya, Baginda SAW menyapu sebanyak tiga kali” – (Ibnu Majah – At Tibbun Nabawi)

baca bawah ni pulak...
“Bercelak dengan tujuan menghiasi mata apakah disyaratkan untuk laki-laki ataukah hanya untuk wanita saja? Yang nampak bagiku hal tersebut disyaratkan bagi wanita saja. Adapun lelaki, tidak ada keperluan untuk berhias dengannya


Namun ada pula ulama yang berpendapat hal ini pula disyariatkan bagi laki-laki dengan berdalil dengan sabda Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam ketika ada sahabat yang bertanya ”Bolehkah jika kami gemar memakai sandal dan pakaian yang bagus?” Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam bersabda: “Sesungguhnya Allah itu Maha Indah dan mencintai keindahan”. Pendapatku, jika pada mata seorang lelaki terdapat penyakit yang membutuhkan celak untuk penyembuhannya maka hal ini disyariatkan, namun bila tidak ada kebutuhan maka tidak disyariatkan” (Syarhul Mumthi’, 1/129)

“Bercelak ada 2 macam, yang pertama bercelak untuk menguatkan pandangan, mengobati rabun, atau untuk membersihkan pandangan mata tanpa bermaksud untuk berhias maka tidak mengapa, bahkan ini dianjurkan. Karena Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam menggunakan celak pada kedua mata beliau. Lebih baik lagi jika memakai itsmid.

Jenis kedua, bercelak dengan tujuan untuk berhias. Jenis ini berlaku bagi wanita. Karena seorang wanita dianjurkan mempercantik diri untuk suaminya. Adapun bagi laki-laki, terdapat beberapa pertimbangan dan aku tawaqquf dalam hal ini. Namun perlu dibedakan antara lelaki yang masih muda dengan lelaki yang sudah tua. Bagi pemuda yang dikhawatirkan dapat menimbulkan fitnah jika bercelak, maka sebaiknya tidak dilakukan. Sedangkan orang yang sudah tua, tidak dikhawatirkan lagi dapat menimbulkan fitnah maka tidak dilarang.” (Fatwa Syaikh Al Utsaimin dalam As’ilah Al Usroh Al Muslimah)
untuk maklumat lanjut baca ni





Sunday, 5 June 2011

things to do before entering KMS

shortlist the things to do:



BOOKS

new shirts, pants, shoes




 hard disc or external hard disc




DRAMAS



Saturday, 4 June 2011

040611

sori gamba blur

semalam gerak mid..
sampai pon lmbat senanye...

tengok XMEN


muvi ni best a gak...sebb untuk diorang2 yang mane follow x men dari awal dulu....
kite akan tau history ataupon sejarah cternye...
macm ne professor X jadi lumpuh???
dulu mystique ni tak jahat...die dulu brpihak kat seblah prof X..
pastu beast uh dlu tak ah warne biru naturally...ade kesah disabalik nye..
pastu knape magneto jahat?? senanye dorang brdue ( prof X ngan magneto) kawn baik...


so kalo korang nak tau sangat pasal x men : first class ni bace ni

kat bawah ni pulak trailer nye...






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...