Pages

Thursday, 23 June 2011

hikayat awal di tanah haram

salam الرجال dan سيدات sekalian.


baiklah arini saye nak citer la pasal pengalaman pahit, manis di tanah haram madinah dan mekkah.sebelum uh aku harap yang membace bace ni terhibur lah...ehh ko ingat ape nopal nak terhibur2 ni...bukannye syokk sangat pon.hotakk korang....sangat syokk dan best!! lagi2...nak fly dan pulang ke tanah haram mekkah dan madinah dan juge pulang ke tanah air malaysia.


********************************************


okelah citer nye mule camni....


kami sekeluarga...ehh bukan sekeluarga pon ah.tak semua yg pergi.cume abah, mak, angah (azmil abang aku), aku dengan chu (mak sodare) yg berkesempatan untuk mengerjakan umrah dan menziarahi tanah haram.
date: 10 jun 2011...hari jumaat la weyh... 
boarding time: 14:30 ( lebih kurang ah)
from kuala lumpur to jeddah...a'ah kitorang amek flight dari KLIA off course ke airport Jeddah.


off course tyme kitorang da nak departure uh family, siblings aku datang ah. akak, abang, anak buah segala macam orang datang. oke kitorang sampai kat KLIA dalm kurang kul 11 pagi.pastu dah sampai uruskan sume bende pasal pasport lah luggage lah...ye sume bende yg berkaitan ah. tayah cter pon takpe an....then dalam kol 1 petang da nak kene turun. ala tempat yang just untuk mereka yg fly aje. visitors, family sume tak leh lepas situ. korang tau an...




pastu sebelom nak boarding, nak naek flight ah..kitorang sholat dulu ah. off course kene sholat dulu. jama' taqdim ah kirenye. sebab ape kene wat solat jama' taqdim??? haha...jawab2...sebab ____________________________
dah diberi kemudahan dalam agama satu. due nye kitorang ni bakal musafir. ye!! sebab perjalanan dalam flight lebih kurang 8 jam...memang sumpah penat doh...yela asek duduk ajeh dalam flight.mmmhhh....sumpah tak kebas....dah lah seat sempit.ye ah kitorang amek economy class aje. takde lah comfortable sangat....




bye bye malaysia!!!

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

dalam flight
naseb baek lah dalam flight dapat seat yang dekat ngan exit door.dan naseb bek jugak dekat ngan toilet...itu yang paling penting actually. ye ah kang ttbe ko rase nak terBUANG ke??? ahh kang susa kalo jaoh...tapi agak tak selesa ah. toilet uh da ah sempit. cube korang bayang an luas toilet pon panjang ngan lebar nye seKAKI korang aje.ehh tak seLENGAN korang aje....ko masuk toilet dari pintu pastu korang hulur tangan kowt*** dah bleh capai dinding depan, kiri dan kanan.IMAGINE

waktu untuk makan. sorry..waktu makan memang ade waktunye...of course.ko ingat bleh sesuke ati??? after two hours boarding mmmhh...about pukol 4-5petang waktu malaysia ah...baru kitorang ni passengers yg budiman sekalian ni akan di served by the cabin crew....akak2 cun dan abang2 yg ______???



HAHH.HUUHH.HIII.alhamdulillah.kenyang jugak perot den ni.akhernye dapt gak makan nak isi perut yg kosong ni...pastu, sumpah tak boring ah. naseb bek la dorang ni supply earphone. boleh la aku bergumbira sekejap..eh seLAMA dalm flight ni...aduhh..nopal nopal nak gi umrah nak kerjakan IBADAT pon boleh lagi??? oppss...sori guys!!!


4hours after meal tuh...ade lagi makann dihidang. off course selama 4 jam yg MAHA BOHSAN uh aku tidor. tak kose aku nak duk terperap, termenung segala bagai...boleh mati keBOHSANan tau.ye la korang ingat channel music, muvi die best??? TAK lah aku cakap!!! rase nak shhuutt aje...makan kali ni last before sampai kat Airport Jeddah...






uhuu...sampai gak aku. ehh lame nye siang.tadi kat malaysia dah pukol 2 lebih bertolak.takkan ah after 8 hours still day. impossible. ye of course impossible di malaysia tapi aku kat negara orang. JEDDAH. 5 jam lambat lah nopal. aduyai....sekarang kalo kat 'sini' lebih kurang kol 6 petang ah. kalo kat malaysia?? haha...kire lah sendiri an???




sila tengok map tersebut.OKEH??

amek ko dah sampai.pastu masuk lah airport. uruskan dulu LUGGAGE CLAIM.emmhh...ramai dowh.dari malaysia, indon, singapore sume ah negara asia tengggara..bukan kiteorang aje.dari negara arab lagi lah BELAMBAK!!! sampai aku rase asing nak mamsss...of course rase ajnabi kat sini.then dalam kurang kol 7 lebih malam kat sini....kitorang satu grup umrah ni, diketuai oleh sorang ketua alah cam ketua trip dalam agency yg aku ikut ni lah...kitorang amek bas nak gi MADINA plak!!! 




PENAT!!!! 



kali ni lagi 6-7 jam plak atas bas





**********************************************************************************










*sambungan di episod akan datang HIKAYAT AWAL DI TANAH HARAM MADINA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...