Pages

Friday, 24 June 2011

hikayat awal di tanah haram MADINA

salam, selamat dan السلام


*****************************************************
okeh la buat semua yang ade bace episode yg lalu pasal hikayat awal di tanah haram...ni hah...aku nak sambong plak pasal hikayat awal di tanah haram MADINAH.ye MADINAH.tempat di mane Rasulullah s.a.w diami.banyak SEJARAH dan macam2 yang hebat,TAAJUB yg saya jumpa tyme ziarah kat sini.


salah satu tempat dan bangunan yang sangat sangat tak boleh nak dilupakan.
MASID NABAWI
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

after 6 jam dari airport JEDDAH tuh.ye dalam pukol 2 pagi waktu sane...ye kat MADINA of course kitorang satu grup umrah agency CS HOLIDAYS *oke takyah mention patutnye* pon check in. aduh ngantok dan LETIH.tapi alhamdulillah sampai gak kat hotel yg kitorang akan menetap selama 3 hari kat madina ni. hotel yg kitorg duk ni pon naseb bek dekat dengan MASJID NABAWI.lebih kurang 20 meter aje...korang jalan2 dah masuk pintu KING ABDUL AZIZ no 25.

الحمد لله

family ana dapat dua bilik.yess.kitorang memang book for two rooms.kitorang punye bilik no 306, 305.bilik sebelah2 aje...kLA aku PENAT...tyme check in pon da nak masuk kol 2++ pagi.kalo korang nak tau an....dalam kol 3lebih pagi dah nak masuk SUBOH.tapi sane tak pggil subuh tapi FAJAR....

1day: beribadah di MASJID NABAWI, perkuburan Baqi'
2day: menziarahi Masjid Quba', Masjid Qiblatain(dua kiblat), Bukit Uhud, Makam Syuhada Uhud dan Pasar Kurma*eksaited lebih*huuhu..
3day: ziarah selamat tinggal dan meninggalkan MADINA.*sedih gler nak tinggalkan Madina*...

*******************************************************************************************************



1st DAY

hari pertama.11 jun.mmhhh...cane nak mule?? okeh baiklah.disebabkan first day ni all about menziarahi masjid nabawi, aku cter la sikit pasal pengalaman di sana. ALLAHU AKBAR.first time sampai dan tengok dengan BIJEKmata sendiri persekitaran masjid ni.YA ALLAH.besar sungguh!! dah lah cantik...




ade yang cakap* kate orang* tiang yang ade cam payung tuh design by designer perempuan dari MALAYSIA.bangge ke??

 
memang penat* bagi dorang2 yang dah lame tak exercise* nak berjalan round2 satu masjid nabawi ni.aku dengar gak yang keluasannye lebih kurang 1kmx1km...haha.memang luas...dan MASJID NABAWI ni dikelilingi oleh kedai2 hotel2.of course kene ade banyak hotel sebb ramai pengunjung dari luar negara *cam kitorang* ni nak melawat kat sini....


RUANG DALAM




selalunye kalau nak dibanding kan ramainye orang antara Masjid Nabawi dengan Masjidil Haram...kat Mekkah lagi sesak lah.okelah tempat ibadat bagi laki ngan pompuan memang asing kat Masjid Nabawi.ade pintu untuk الرجال dan نساء... so selalunye aku masuk dari pintu KING FAHD.emmhh..yang gambo ketiga kat atas tuh^^^^





google ajeh yang ini...
gambar yang ditunjukkan ni adalah kawasan Raudhah.bagi korang yang taktau ni meh aku citer.kat sini kawasan memang sesak lah.orang sume berebut rebut nak ke sini sembahyang, baca quran berzikir, BERIBADATlah senang cter.

RAUDHAH ni kalo ikut google lah kan* saya pon taktau cter sebenar* merupakan salah satu TAMAN SYURGA.wohh!! Allahu Akbar!!! taman syurga...tu yang ramai berebut2 sesak kawasan ni...kalo nak tau lebih lanjut baca lah kat sini yee.kat sini juga ade diTARUK gambar2 yang berkenaan dengan Raudhah dan kawasan sekitarnye.memang tak boleh nak dicakap *speehless* keindahan nye...ALLAHU AKBAR!!!




sebenarnye nopal ni nak cter banyak lagi...aku tau korang mesti nak tau banyak lagi tapi aku dah rase cukop lah setakat gambar2 yang tunjukkan an?? lagipon takde banyak yang aku boleh describe...speechless.maybe bcoz of the beauty dalam Masjid Nabawi tuh...

sekitar Raudhah juga sebenarnye ade terletaknye Makam Nabi dan Sahabat.Saidina Umar dan Saidina Abu Bakar a.s....




ni pintu BabusSalam yang akan terus ke makam Nabi...kalo korang lalu straight dari sini pastu kuar kat pintu ape ntah .lupe.oppss..???




pastu kat kawasan sekitar ni ade jugak PERKUBURAN BAQI'.nak cter siket lah.CECITER CECITER!!! perkuburan Baqi' ni terletak berdekatan ngan Masjid Nabawi ni senanye.kire nye kalo korang klua dari kawsan Masjid Nabawi terus boleh jumpe perkuburan Baqi' ni.



kat sini ade 10000 makam para kaum mukminin. memang penuh kawasan tuh.banyak sungguh makam.tergagam lah tengok boleh sebanyak tuh. MASYA ALLAH!!
kuburnye tak nampak sangat sebab hanya diletak batu sebagai ganti batu nisan.








2nd DAY

opps.dah la tuh....setakat ni aje ye episode kali ni untuk hikayat awal di tanah haram MADINA.jumpe korang di episode akan datang.sori lah aku malas nak type BELAMBAK ni. LETIH.kLA aku bla dulu.....BON VOYAGE.bye bye. السلام..................

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...